Spaans recept tegen de crisis: Werken of fiesta? Domme vraag!

Afgelopen weekend werd in een gemeente in het westen van Spanje een nieuw democratisch hoogtepunt bereikt. De bevolking van de dorpjes Guijo de Galisteo, El Batán en Valrío mocht zich via een referendum uitspreken over de besteding van een potje van 15.000€ door de gemeente. De opties waren toros (oftewel stierenvechten tijdens de plaatselijke dorpsfeesten ) of de het creëren van tijdelijk werk voor langdurig werklozen.

De uitslag (Attentie, attentie! Je voelt hem al komen):

Stierenvechten: 242 stemmen

Werk: 181 stemmen

Als hij moet kiezen tussen feestvieren of iets doen aan de crisis, dan kiest de spanjaarden voor fiesta. Is het eerste wat ik dacht. Toch is het wat kort door de bocht om te concluderen dat de inwoners van deze gemeente feest boven werk verkiezen, leggen de inwoners uit. Ik geef u de argumenten:

1              De dorpsfeesten en hun stierengevechten (elk van de drie dorpjes heeft zijn eigen feest) trekken immers veel bezoekers van buiten aan. Die bezoekers geven geld uit dat de plaatselijke middenstand goed kan gebruiken. Het investeren in toros is een effectieve investering in de plaatselijke economie!

2              Met 15.000€ kan je hooguit één persoon een jaartje aan het werk houden, met sociale premies enzo want deze keer mag het natuurlijk niet zwart. Eén persoon in drie dorpjes, de andere twee dorpjes komen er dan bekaaid af terwijl ze nu alledrie van hun dorpsfeest  kunnen genieten. Bovendien bezoekt iedereen natuurlijk ook de feesten in de andere twee dorpjes, waar ze dan weer geld uitgeven zodat de dorpjes elkaar geld gaan opleveren! Er is dus best iets voor te zeggen om het geld maar lekker in de stieren te steken.

3              De gemeente is toch al niet te vertrouwen en daarom is het maar beter als die niet naar eigen inzicht het geld kan investeren: “Als het geld gebruikt wordt voor tijdelijk werk, weten we van tevoren al wie dat gaan krijgen want het zijn toch steeds dezelfden.” Wat leuk! Een typische reactie uit De Telegraaf, je moet er alleen nog even bij denken “immigranten en mensen die niet willen werken.”

Enfin, de discussie is losgebarsten. Omdat de festiviteiten niet bestaan uit oud- Nederlands koekhappen of toiletpotwerpen (hiervan wordt in ieder geval geen melding gemaakt) maar vooral uit stieronvriendelijke bezigheden, dwaalt de discussie al snel af naar een dialoog tussen voor- en tegenstanders van stierenvechten. Maar in het referendum stond het stierenvechten niet ter discussie, dat is een lokale traditie -of je het leuk vindt of niet- en het is goed mogelijk dat ook de “werk”-stemmers van stierenvechten genieten.

Een feestje in Guijo de Galisteo. Blauw van de sangria zo te zien.

Het gemeentebestuur zit wel met de uitslag in zijn maag want in twee dorpen is gekozen voor stierenvechten, terwijl in Guijo een ruime meerderheid voor werk heeft gestemd. Daarom overweegt de burgemeester dit probleem op te lossen door de 15.000€ op te splitsen in 5000 per dorp. Valrío en Batán mogen voor 5000€ stieren afmaken en in Gujio kan een werkloze voor 5000€ aan de slag. Zo heeft geen dorp iets te klagen. Maar, beste burgemeester van drie dorpjes, als je toch een referendum organiseert en de inzet vervolgens democratisch gaat verdelen, doe dat dan goed: elk dorp krijgt 5000€ en dat verdeel je dan weer volgens de stempercentages.

De verdeling is dan als volgt:

Batán: 1.358€ voor werk (47 stemmen) en 3642€ naar de stieren (126 stemmen).

Valrío: 1000€ voor werk (19 stemmen) en 4000€ voor de stieren (76 stemmen). Lekker die ronde percentages, waarom kunnen andere dorpen dat niet?

Guijo de Galisteo: 3710€ voor werk (115 stemmen) en 1290€ voor de stieren (40 stemmen).

Vervolgens kan je dan weer stellen dat het ene dorp groter is dan het andere en dat het niet eerlijk is dat een stem in het ene dorp meer geld oplevert dan die in een ander en zo blijven we dan bezig. Daarom vraag ik me af waarom de gemeente überhaupt een referendum heeft uitgeschreven voor dit flutbesluit.

En toch, zat mijn eerste indruk er nou echt zo ver naast? Is het echt zo dat de stierenstemmers hebben gestemd uit puur economische redenen? Het is een zwaar offer (“Dan moeten we maar weer gaan zuipen en feesten, zucht…”) Misschien kunnen ze het oplossen door een paar langdurig werklozen in dienst te nemen om te helpen bij de feesten, slaan ze twee vliegen in één klap.

Advertenties

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: