De balletjuf van 100 miljard

Isabel op haar Facebook profiel

Dit is Isabel. Isa, voor vriendinnen: Een vrolijke balletdanseres uit Murcia. Isa zit in de commissie die de besluiten van het bestuur van de CAM-bank controleert. CAM staat voor Caja de Ahorros del Mediterráneo, oftewel Mediterrane Spaarbank. Maar met sparen hadden ze weinig op bij de CAM, zodat 3 miljard Euro steun van de Spaanse nationale bank nodig was om de tekorten op het spaarbankboekje van de bankaan  te vullen. Vreemd, want in de controlecommissie had Isa nooit wat gemerkt van de slechte gezondheid van de bank. Dat is dan weer niet zo gek, want ze is balletlerares en van geldzaken heeft ze geen verstand. Hoe ze in een commissie is terechtgekomen die het bestuur van een bank controleert, weet ze eigenlijk niet. Ze werd gebeld of ze geïnteresseerd was en ze dacht “Waarom niet?” Ze herinnert zich een procedure met een notaris, een pen en een meneer met een zwarte jas.

Een provinciale parlementaire enquête onderzoekt nu in Valencia de redenen waarom de nationale bank ineens met 3 miljard tussenbeide moest komen. Hoe kon het zover komen bij de CAM en waar ging het mis? De enquêtecommissie ondervraagt bestuursleden en andere hoge omes binnen de CAM, waaronder de balletjuf. Ook is bijvoorbeeld gesproken met meneer Francisco Grau, die een goede relatie was van de toenmalige president van Valencia Eduardo Zaplana (Partido Popular). Grau werd onder Zaplana in dezelfde controlecommissie  van de bank geplaatst  en verdween daar net zo snel weer uit toen Zaplana opgevolgd werd door Francisco Camps (ook Partido Popular). Volgens Grau hadden zijn benoeming en ontslag echter geen politieke redenen.  Wie haalt de verdenking ook in zijn hoofd in verband met lieden als Zaplana en Camps die beide spelen “in de Champions League” van de Spaanse corruptie, om oud premier Zapatero vrij te parafraseren- zie verderop in dit stukje.

De krant El País bericht dat Isa vermoedt dat ze in de controlecommissie werd gekozen omdat ze niet lastig zou zijn. Dat klopte want in de controlecommissie werden de besluiten van het bestuur klakkeloos goedgekeurd. Nooit werd haar verteld dat de bank in een crisis zat en ze zag geen enkele reden om te twijfelen aan de besluiten van het bestuur. “Waarom zou ik twijfelen aan het werk van professionals die hun werk doen? Als ik naar de dokter ga, twijfel ik toch ook niet aan wat die zegt?” Ze geeft toe dat zelfs al waren de resultaten kunstmatig opgepoetst, dan had ze het nog niet gemerkt want in al die jaren heeft ze geen enkel document dat haar werd voorgelegd, ingekeken. Maar ja, argumenteert Isabel er lustig op los voor de enquêtecommissie: Ze wist van niets, dus dan kan ze ook niet verantwoordelijk zijn. Toch vindt ze het niet zo vreemd dat het ineens zo slecht ging met de CAM: “Hetzelfde is gebeurd met de regering: er was geen crisis en ineens was er een ongelofelijke crisis.”

Het onderzoek naar de CAM brengt aan het licht hoe zaken werken in de Spaanse bankensector. In 2007 beweerde de toenmalige premier Rodriguez Zapatero (PSOE) nog dat de Spaanse economie deel uitmaakte van de Champions League van de wereldeconomie en dat de Spaanse bankensector de meest solide was ter wereld (in de Champions League spelen Spaanse clubs met elk honderden miljoenen Euros schuld, dus achteraf gezien is de vergelijking niet zo slecht). In 2012 heeft de Europese centrale bank (ECB) 100 miljard Euro beschikbaar gesteld om de Spaanse banken gezond te maken. Wat is er aan de hand bij de banken dat wat er zo goed uitzag er in werkelijkheid zo slecht aan toe was?

De verklaringen die je hoort zijn meestal puur economisch: bijvoorbeeld dat de bouwsector en de huizenmarkt in elkaar zijn geklapt. Dat is natuurlijk waar, maar dat is duidelijk niet het enige zolang balletjuffen worden aangesteld om de boel in de gaten te houden. Zolang een cultuur bestaat waarin individuën uit eigenbelang sukkels -excuses Isabel- en politieke vriendjes op belangrijke posities zetten in plaats van vakmensen, blijft de financiële sector in Spanje een bodemloze put. Een put waarin de ECB net weer 100 miljard Euro heeft gestort, denkend dat daarmee het probleem wordt opgelost.

-De uitspraken van Isabel zijn letterlijke vertalingen van uitspraken zoals die in kranten zijn verschenen. Ik heb ze dus niet verzonnen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: