Tikkie-Takka

Ik word er niet goed van, elke keer dat ze tikkie-takka zeggen. Tijdens het afgelopen EK Voetbal gebruikten de heren kenners en analisten deze term wanneer ze het over het type voetbal van het Spaanse team hebben. Tikkie-takka staat dan voor voetbal met snelle korte combinaties. Een enkeling heeft het over tikkie-takkie; dat is dan duidelijk een naprater en geen specialist.

Ik word er niet goed van, en wel hierom: De term tikkie-takka is uitgevonden door de in 2009 overleden Spaans-Cubaanse sportcommentator Andrés Montés en is inmiddels naar buiten Spanje overgewaaid. Met zijn speciale, humoristische stijl van presenteren had Montés een reputatie opgebouwd als commentator van basketbalwedstrijden uit de NBA. Hij had bovendien veel verstand van de sport. In 2006 werd hij door de nieuwe televisiezender La Sexta ingezet om het WK Voetbal te verslaan. Er was echter een klein probleempje: van voetbal wist hij minder. Zijn gebrek aan kunde verbloemde Andrés met een overdaad aan humor en lege kreten. Te pas en te onpas riep hij “Porqué la vida puede ser maravillosa” (“Want het leven kan mooi zijn!”).  “Ja, als Andrés Montés zijn mond eens zou houden!” dacht Spanje.

Om het nog erger te maken had hij de irritante neiging een kreet niet één maar drie keer achter elkaar te roepen (let er maar eens op in de gelinkte You Tube-filmpjes). Zijn kijkers waren toch niet doof!? Wanneer een speler met de bal dribbelde, schreeuwde Montés zijn intellectuele toelichting op de spelsituatie: “El balón, el balón, el balón!” (inderdaad: “De bal, de bal, de bal!”). Wanneer de bal dan ook nog heen en weer gepaasd werd explodeerde hij: “Tikkie-takka-tikkie-takka-tikkie-takka!” En als hij dan echt niets meer kon verzinnen: “Viva el fútbol, viva el fútbol, viva el fútbol!” (“Leve het voetbal x3”)

Grappig? Niet echt, maar wel makkelijk want zo hoefde hij geen spelers te herkennen of iets over voetbal te zeggen.

Omdat zender La Sexta geen 100% bereik kon garanderen werden de wedstrijden van het Spaanse team ook uitgezonden op zender Cuatro. De verslaggeving van Cuatro was beter en maar liefst 70% van de kijkers verkozen Cuatro boven de watermeloenen en de Flintstone kreten van Montés. En dat eeuwige gebrul “Tikkie-takka-tikkie-takka-tikkie-takka!” Vreselijk vonden de meeste mensen het.

Andrés Montés is niet meer, maar aan de kreet “Tikkie-takka” zal zijn naam altijd blijven plakken.

Daarom word ik er niet goed van, elke keer dat Jan Mulder de woorden tikkie-takka in de mond neemt. Alsof je “Tsjakka!” roept elke keer dat iemand een doelpunt scoort, dan zie ik in plaats van een schitterend doelpunt die vreselijke Emile Ratelband voor me. Zo hoor ik bij elke tikkie-takka weer Andrés Montés. Laten we hopen dat de tikkie-takka mode snel overwaait zodat we eindelijk Montés in vrede kunnen laten rusten, porqué la vida puede ser maravillosa!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: