Regen? Rationeel gedrag van Spanjaarden verdwijnt als sneeuw voor de zon

De Sagrada Familia vanmorgen

Vandaag regent het een beetje in Barcelona. Omdat regen in Barcelona niet vaak voorkomt, ervaren de inwoners een buitje als een meteorologische ramp in de categorie orkaan of tsunami. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar hoe is anders te verklaren dat iedere keer dat het regent iedereen spontaan alle logica verliest? Mensen gedragen zich ineens anders in het verkeer, laten de auto staan omdat het regent, metrolijnen vallen uit, metro´s die wel rijden blijven 3 minuten op een halte staan in plaats van 20 seconden, als kinderen niet naar school komen vanwege de regen, is dat doodnormaal. Gepland bezoek aan de gym of bioscoop kan niet doorgaan. Het regent immers. Voor de locals is dit volkomen normaal, voor niet-Spanjaarden onbegrijpelijk.

De moderne stad Barcelona is niet voorbereid op regen en wanneer daardoor problemen ontstaan, wordt het gezien als een geval van overmacht. Bij een hevige bui is daar nog wat voor te zeggen maar de impact van een klein buitje op de stad is onverklaarbaar.

Chaparrón

Regen in Catalonië is vaak van het type “chaparrón”: de verwachte neerslag voor een kwartaal komt dan in één uur uit de hemel. Heel handig, want de rest van de week kan het dan gewoon lekker weer zijn en een chaparrón is spectaculair. Maar als je toevallig ergens moet zijn, kan je het vergeten.

Lluvia débil

Lluvia débil duidt op lichte regenbuitjes die als je Nederland gewend bent, geen naam mogen hebben. Vandaag is een typisch dagje met “lluvia débil”, zo´n druilerige dag waarop het crisisteam van persbureau Europapress uitrukt om verslag te doen van een regenbui die zo nat was dat mensen zelfs een paraplu moesten gebruiken (volgens het onderschrift van het filmpje):

Wat opvalt in het filmpje is dat delen wan de weg blank komen te staan. Doordat Barcelona afloopt in de richting van de zee, borrelt het water dat in hogergelegen wijken is gevallen in de lagere delen vanuit de rioolputjes omhoog. Kortom, de waterafvoer van de stad werkt nog niet ideaal. De laagste plekken van de stad lopen dan vol water, zoals bijvoorbeeld de rondweg Litoral die door half overdekte tunnels langs de kust loopt. Dat de weg niet is afgesloten zal wel weer “overmacht” geweest zijn; van politie of brandweer kan immers niet worden verwacht dat ze normaal hun werk doen als het regent.

Openbaar vervoer

Een klein regenbuitje kan een plaag zijn voor het openbaar vervoer. Ineens sta je met twee keer zoveel mensen in de tram. Bij de bushalte regen je nat en zelfs wanneer je wacht op de metro moet je oppassen dat je niet natregent. Want inderdaad: in Barcelona regent het ook onder de grond! Komt dat zien! Langs openliggende electriciteitskabels drupt het water op de meest onverwachte plaatsen op de reizigers neer. In het volgende filmpje is te zien hoe de regen uit de tl-verlichting komt gedruppeld.

Maar het regenwater kiest ook voor meer conventionele routes.

Sneeuw!

Wie het effect van regen op de stad ziet, kan zich een voorstelling maken van wat er gebeurt wanneer het sneeuwt.

De Sagrada Familia in de sneeuw

In 2010 waande Barcelona zich voor één dag een heuse Siberische stad. Een pak sneeuw van op sommige plekken zelfs enkele centimeters zorgde er voor dat geen enkele bus reed, de toegangswegen naar de stad vastliepen en dat kinderen niet naar school hoefden omdat niet gegarandeerd kon worden dat ze aan het eind van de dag nog thuis konden komen. Met dit soort extreme weersomstandigeheden is het niet verwonderlijk dat de toenmalige burgemeester Jordi Hereu alle ratio verloor en serieus voorstelde dat Barcelona de Olympische Winterspelen wilde organiseren. Maar in Barcelona schijnt het zonnetje alweer en het is nog steeds 25 graden, dus dat gekke plan van die Winterspelen is al lang weer verdwenen. Als sneeuw voor de zon.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: