La Caixa stuurt klanten de dood in

De economische crisis is de voornaamste reden voor zelfmoord in Spanje. Elk van deze zelfmoorden heeft zijn eigen vreselijke verhaal van bezuinigingen die vooral de armste mensen treffen en van banken die ondanks dat ze met geld van de samenleving van de ondergang gered zijn, zich tegenover hun klanten blijven gedragen als aasgieren.

Vandaag was een dag als alle andere en omdat Amaia er niet meer tegen kon sprong ze van het balkon.

Amaia Egaña was 53 jaar oud en woonde met haar man, een ex-gemeenteraadslid, en kind in een doodgewone straat in het Baskische stadje Barakaldo.  Volgens de buren leek alles in orde met het gezin, niemand had enig vermoeden van de financiële problemen die ze hadden en dat ze vanwege betalingsachterstand op hun hypotheek binnenkort door de bank La Caixa uit hun huis gezet zouden worden. Deze morgen werd de situatie Amaia teveel en is ze van het balkon op de vierde verdieping gesprongen. Ze was op slag dood.

De reeks zelfmoorden wordt steeds langer. Op het internet vond ik een lijstje van deze gevallen. De economische crisis is inmiddels de oorzaak van 32% van de gevallen van zelfmoord. In de pers wordt er weinig melding van gemaakt, waarschijnlijk om geen paniek te creëren en om mensen niet ideëen te brengen. Maar op deze manier blijft de crisis een grote reeks cijfers en getallen en zijn de gezichten die erbij horen die van Mariano Rajoy en Angela Merkel. De slachtoffers zien we niet.

In Spanje ontstaat steeds meer verontwaardiging over gezinnen die door banken ijskoud op straat worden gezet. Daarover de volgende keer meer.

Advertenties

Eén reactie

  1. Pingback: De Spaanse inquisitie herleeft « geenwoordspaans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: