Roken, geld en foute mannen… Vervolg Eurovegas Deel 3

In het vorige deel van deze reeks vertelde ik hoe de landelijke PP-regering en de regionale PP regering van Madrid met een verdacht simpel één-tweetje een paar wetten hebben aangepast zodat het rokende speelhol Eurovegas probleemloos gebouwd kan worden. Eén van die wijzigingen geeft corrupte politici en hun vriendjes een nieuw speeltje. De nieuwste maas in de weet heet CID (Centro Integrado de Desarrollo) en dat is niet de heroïsche El Cid die in de elfde eeuw een deel van Spanje regeerde.

el-cid estatua

El Cid streed al in de elfde eeuw voor het algemeen belang

Wat is een CID?

Omdat ziekenhuizen en andere projecten (sociale woningen, infrastructuur e.d.) een duidelijk algemeen belang hebben, geldt een aantal bepalingen die het bouwen ervan makkelijker moet maken. Je moet dan denken aan ontheffing van bepaalde burocratische procedures, het wordt bijvoorbeeld makkelijk gemaakt goedkoop grond te onteigenen. Verder gaat de aanleg van het project boven eventuele bepalingen in een bestemminsgplan en wordt bovendien financiële hulp gegeven bij het bouwen. Nu is er een nieuwe categorie verzonnen die ook van deze voordelen gebruik mag maken: de zogenaamde CID. Het is de bedoeling dat Eurovegas als CID van dezelfde voordelen profiteert als een ziekenhuis of een complex met sociale woningen.

Dit is handig voor het aanleggen van Eurovegas: de grond blijft goedkoop (casinomagnaat Adelson wil daar niet voor betalen) en gehannes met procedures, bestemmingsplannen of natuurparken blijft achterwege omdat Eurovegas een CID is. Maar wat is precies een CID? Het woord “ontwikkeling” zit er in, en het heeft iets van “algemeen belang” maar duidelijker wordt het niet. Het is een vaag begrip dat slimme projectontwikkelaars en politici ineens de mogelijkheid geeft projecten te bouwen die tot nu toe niet mogelijk waren.

saludo ideologico

De ideologische groet vóór de  Spaanse burgeroorlog, erna en tijdens de democratie

Hoe kan je geld verdienen aan een CID?

De politicus belt een paar vrinden zodat het bouwplan officieel een CID wordt, vervolgens hebben de politicus en zijn commerciële makkers vrij baan want noem je project een CID en alles mag. Als ze het handig spelen, besluit de lokale overheid ook nog 95% korting te geven op belastingen en kan zowel de bouw (10% van de kosten) als het in dienst nemen van personeel (9000€ per jaar) door de regio gesponsord worden, allemaal net als bij Eurovegas.

Nu wordt het bouwen van allerlei nutteloos nieuws wel heel aantrekkelijk. Ik voorspel een wildgroei aan golfbanen (in het belang van ouderen van dagen), kuurhotels (toeristische ontwikkeling van een regio) en vakantiecomplexen (economische ontwikkeling, ik verzin maar wat) op de mooiste natuurlocaties en grotendeels op kosten van de werkloze Spanjaard in de straat die er nooit een Euro van zal terugzien.

Zomaar een verlaten golfbaan.

Maar het is toch goed voor de werkgelegenheid en de economie dat nieuwe projecten worden aangelegd? Het is toch crisis? Ja, maar nee. De genoemde maatregelen maken het aantrekkelijk een project te bouwen zonder dat het later rendabel hoeft te worden. Bovendien, Spanje staat vol met leegstaande vakantiecomplexen en hotels met ongebruikte golfbanen, door nog meer aan te leggen neemt de economische bedrijvigheid echt niet toe. Het land wordt er alleen maar lelijker door.

CID met terugwerkende kracht

Maar de CID biedt nog meer mogelijkheden: wie zegt dat alleen nieuwe projecten CID´s kunnen zijn? Behalve ongebruikte of nooit afgebouwde vakantieparadijzen, staat Spanje vol met illegaal gebouwde hotels en woningen, zoals bijvoorbeeld hotel Algarrobico.

hotel Algarrobico in Almeria

Hotel Algarrobico staat er nog steeds

Pal op het strand van Almería is illegaal het hotel Algarrobico gebouwd. In Nederland sturen ze voor een te hoge schutting de rijdende rechter op je af en in Spanje is iets soortgelijks gebeurd. Nog voordat het hotel helemaal af was, werd het in 2008 door de rechter illegaal verklaard. Nu staat het daar ongebruikt te wachten, maar niemand breekt het af…

Als illegale bouwprojecten zoals hotel Algarrobico met terugwerkende kracht CID´s te maken zouden zijn, gelden de wetten waardoor ze illegaal waren niet meer. Zo worden deze nu waardeloze gebouwen in één klap veel geld waard. De eigenaar zal de lokale politicus graag een leuke onkostenvergoeding willen geven als die zijn illegale hotel officieel tot CID uitroept. De CID met terugwerkende kracht is de natte droom van menig Spaans politicus.

Kortom de CID wordt onder de vlag van Eurovegas gepresenteerd als een stap voorwaarts maar zal Spanje waarschijnlijk nog dieper in de corruptie duwen.

Advertenties

  1. Pingback: Roken, geld en foute mannen… Vervolg Eurovegas deel 2 « geenwoordspaans

  2. Dirk

    Echt ongelooflijk dat dat allemaal zo makkelijk lijkt te gaan hier in Spanje!! Wordt daar dan echt helemaal niets tegen gedaan? je zou bijna weer terug verwachten naar een soort inquisitie, maar dan voor la causa justa natuurlijk! Hup!.. koppie eraf!!..dat ruimt lekker op! Volgende!!

  3. Dirk

    Nou, ik dacht justitie, openbaar ministerie oid? en andere politici dan? Je kan toch een gokpaleis niet gaan vergelijken met een ziekenhuis?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: