Gekte en waanzin om El Gordo

In het geval dat vandaag de wereld niet vergaat, staat Spanje morgen in het teken van de trekking van de jaarlijkse kerstloterij El Gordo (de dikke). Vanaf 8 uur ´s ochtends live te volgen op tv. De loterij staat te boek als de grootste ter wereld en ook in het buitenland wordt aan El Gordo meestal een kort nieuwsitem gewijd, dat zich dan beperkt tot de zingende kindertjes en het noemen van de enorme hoofdprijs van 720 miljoen. Dat die prijs niet gewonnen kàn worden ontgaat de meeste journalisten, en de meeste Spanjaarden.

We rekenen de boel even door. Per persoon geven de Spanjaarden een bedrag van tussen de 50 en 60€ uit aan lootjes. De loterijnummers gaan tot 99.999, terwijl veel meer loten verkocht worden. Dat betekent dat meerdere loten hetzelfde nummer hebben. Vorig jaar viel de hoofdprijs van 760 miljoen op een nummer waarvan 1800 loten waren verkocht. Daar gaat je gordo: 760 miljoen gedeeld door 1800. Dan win je 400.000€ met je lot. Een leuk bedrag maar niet echt gordo. Daar houdt het niet op want een heel lot kost maar liefst 200€ en veel mensen besteden een kapitaal aan het kopen van een paar loten. Families met meerdere loten in hun bezit zijn geen uitzondering. Het zou interessant zijn om te weten of families die het meest te lijden hebben onder de crisis hebben besloten geld te besparen op de loterij of dat ze juist meer loten zijn gaan kopen, in de hoop op een beetje geluk.

Statistisch gezien erg dom, want met één lot speel je alles of niets, maar hoe meer loten je hebt, hoe dichter je werkelijke winst bij de statistisch te verwachten winst zal liggen. Bij El Gordo is die te verwachten winst 70% van je inzet. Maar dat is natuurlijk semi-wetenschappelijk gewauwel want als een loterij om statistiek zou draaien deed niemand mee. Het gaat om geluk, ¡coño!

decimo

Een decimo van een lot van de kerstloterij van morgen

Maar goed, een lot kost zogezegd 200€. Omdat dat veel geld is, wordt elk lot opgespiltst in tien “decimos” of “fracciones”. Voor 20 € koop je zo´n tiende van een lot. Valt El Gordo dus op jouw decimo dan verdien je aan het winnen van de grootste loterij ter wereld maarliefst 40.000€.

Bij de decimos stopt het niet. Elke slager, bakker, sportclub of bordeel splitst zijn decimo op in lootjes. Dit zijn gewone fotocopietjes die “bewijzen” dat je een lotje hebt gekocht bij die en die zaak. Dit zijn vaak weer opsplitsingen van een decimo van een lot. Verkoopt de bakker 50 lootjes, dan blijft van die 40.000 na winnen van de gordo 800€ pp over. Er valt, kortom, niet veel te verdienen aan deze superloterij maar dat neemt niet weg dat al halverwege het jaar wanneer de loten in de verkoop gaan, de gekte in de bol slaat bij de Spanjaarden.

rij voor lot

Nog snel even een kerstlot halen bij Doña Manolita.

Spanjaarden, in ieder geval degenen die flink inzetten in El Gordo, zijn erg bijgelovig. Wedkantoren waar ooit een prijs is gevallen adverteren dit in grote letters want blijkbaar brengt het kantoor geluk. Het gevolg zijn enorme rijen zoals in Madrid bij het winkeltje van de 61 jaar geleden overleden Doña Manolita. Al maanden tevoren staan de mensen hier in de rij tot om de hoek van de straat om een lot te kopen. De reden? Doña Manolita zou geluk brengen want er vallen elk jaar weer prijzen. Statistici zijn hierover niet verbaasd.

fabra-loteria

Parodie op de reclameposter van de loterij. Ze hebben maar meteen de kop van Carlos Fabra er op geplakt.

Winnende loterijnummers zijn erg gewild bij criminelen en corrupte politici en ondernemers. Door een winnend lot te kopen kan een grote som geld in één keer wit gewast worden. Het meest bekende voorbeeld hiervan is Carlos Fábra, de democratisch gekozen alleenheerser van de provincie Castellón (tussen Valencia en Barcelona).  Hij heeft eerder dit jaar tegenover een rechter moeten verklaren hoe het kan dat zo vaak wint. In 2008 liet hij voor de trekking van El Gordo al weten met welk nummer hij meespeelde. “En als ik win haal ik mijn lul uit de broek en doe ik een plas in het partijkantoor van Izquierda Unida (de linkse oppositie)”

Vorig jaar viel een van de grootste prijzen bij de kopstukken van de Partido Popular in Valencia. Wat dat betreft lijkt El Gordo een beetje op dat andere Spaanse fenomeen: Sinterklaas. Die geeft ook altijd de grootste kado´s aan de rijkste kinderen.

Wel is El Gordo één van de loterijen waar je de meeste kans maakt om je inzet terug te verdienen, iets meer dan 20% van de loten levert zijn inzet terug op en van elke ingezette Euro wordt 70 cent uitgekeerd. Maar als het daar om te doen is speel ik dit jaar niet mee: heb ik 100% kans dat ik mijn geld mag houden. Flauw…

Vanaf morgenochtend. 8 uur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: