It´s all gone Martijn Krabbé

Voordat de kerstman en de oliebollen ons in de ban kregen, schreef ik een vergelijkend stukje over La Voz  en het Nederlandse origineel The Voice of Holland (TVOH). De juryleden kennen we nu, maar hoe zit het met de presentatie? Is de presentatie in Spanje net zo irritant als in Nederland?

duo presentatie

Nederland: presentatoren met de X-Factor

In Nederland wordt La Voz gepresenteerd door Martijn “Tros Popformule” Krabbé en Wendy van Dijk. Omdat TVOH werd voorgesteld als “iets nieuws”, heel anders dan eerdere talent shows, koos RTL voor de presentatoren van The X-Factor. Een vreemde keus dus. Waren er geen andere presentatoren beschikbaar? Ik vermoed dat RTL koos voor het X-Factor duo omdat RTL de geheime regel hanteert dat Wendy van Dijk in elk programma moet zitten. Familieproblemen oplossen, hoogstaande satire of slim boeven vangen: Wendy weet van wanten. Het multitalent Wendy van Dijk treed in de voetsporen van Linda de Mol, met Martijn Krabbé in de rol van Billy Hotdog.

 

 

Net als in de Billy Hotdog Show voegt de duopresentatie wat toe aan TVOH: terwijl de ene presentator in de zaal staat, deelt de ander back stage emoties met familie en bekenden. Het voelt big.

 

2012_10_17_IMG_2012_10_17_123A383A19_lavoz_jesusvazquez

Spanje: Jesus saves
Geen duo in Spanje, presentator Jesus Vazquez doet de show alleen. In de zaal ondergaat hij het ellenlange geginnegap van de jury. Back stage heet in het Spaans El back stage en dat is waar mevrouw Tania Llasera de kandidaten interviewt en met familieleden meeleeft tijdens de optredens. Doordat Jesus het leeuwendeel van de show zelf presenteert, voelt het allemaal een beetje pequeño maar lijkt zijn betrokkenheid wel echter dan bij superstars Wendy en Martijn.

Jesus Vazquez heeft in allerlei programma´s kandidaten begeleid naar hun 15 minuten roem en draait zijn hand niet om voor La Voz. Hij begon op televisie in 1990 samen met Penelope Cruz in het jeugdprogramma La Quinta Marcha (De Vijfde Versnelling)

Met al die jaren televisie-ervaring heeft Jesus een charisma waar zelfs Martijn Krabbé niet aan kan tippen. Soms zie je dat het format teveel is afgestemd op Matijn Krabbé zoals bijvoorbeeld bij de hangende microfoon waarmee met bulderende stem de battles worden aangekondigd. Welliswaar hangt die voor Jesus niet op 1 meter 50 maar het luid schreeuwen in een plastic nepmicrofoon blijft een knullig gezicht. Zelf vond Jesus het ook een beetje tè: “Esto es tán Martín Krabe”.

Het grootste verschil met de presentatoren van TVOH is dat Jesus binnen al het commerciële gereutel vooral een sympathieke gast lijkt. Zijn blitse jasjes doen de rest.

la-voz-sala-interactiva-tania-llasera

De decorontwerper was vergeten dat er ook nog kandidaten bij moesten. De jaren ´80 meneer staand op de achtergrond is presentatrice Tania Llasera.

Sala Interactiva

Het crisiscentrum van het programma is de Sala Interactiva oftewel de Red Room met meer zakjes Haribo en colaflesjes dan de presentator hersencellen heeft.  In Nederland is dat genieten geblazen met good old Winston Gerschtanowitz in Spanje hebben ze daar Tania Llasera voor.

pan bimbo

Lekker hoor zo´n pannetje Bimbo

Het concept is een soort Green Room à la Eurovisie Songfestival waar we de artiesten in hun natuurlijke habitat zien na-loungen op een gesponsorde bank, als ze tenminste nog een plekje hebben kunnen vinden tussen alle gesponsorde electronica waarvan niemand weet hoe het werkt terwijl ze van Pan Bimbo broodjes smeren.

Ik begrijp het commerciële belang van de Sala Interactiva, één van de doelen van het programma is kijkers aan te zetten tot het gebruiken van internet op hun mobiele telefoons. In Nederland is de sponsor immers Vodafone, vandaar het geleuter over trending topics etcetera. Aan het televisieprogramma voegt het bijster weinig toe. De enige reden dat ik niet elke keer naar de wc storm is dat het programma zo vaak door reclameblokken wordt onderbroken, dat ik echt geen enkele aandrang meer voel. Dus dan ga ik maar wat anders doen, want mevrouw Llasera is werkelijk niet te harden.

Tania-Llasera-reportera-loca_MDSVID20121018_0182_10

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: