Gezellig dronken in het Spaanse parlement?

Opschudding in de cantine van het Spaanse parlement! Het contract met de huidige cateraar wordt niet verlengd omdat hij zijn werknemers zwart betaalt. Nee, over dat zwart betalen maakt al niemand zich meer druk, de reuring is veroorzaakt door de tender die is uitgeschreven voor bedrijven die de komende twee jaar voor de politici willen koken. In de parlementscantine gelden maximumprijzen waar ook de nieuwe cateraar zich aan zal moeten houden. Om de dienst toch rentabel te houden, staat tegenover de lage prijzen een subsidie van ruim 2 miljoen €. Wie biedt?

Subsidie op de lunch?

Enkele politici hebben hun verontwaardiging uitgesproken over de maximumprijzen. Volgens José Luis Centella van de linkse IU (Izquierda Unida) is het verkeerd, en zullen de mensen ook niet begrijpen, dat de prijzen in de cafetaria met 2 miljoen overheidsgeld lager worden gehouden dan die in een gewone bar. Waarom ontvangt een parlementariër, die gemiddeld pakweg 4000€ per maand verdient, subsidie op zijn menu?

123477-594-338

De gezellige parlementscantine.

Vanuit Nederland bezien is het misschien wat vreemd dat de heren politici überhaupt een uitgebreid lunch-menu nuttigen. Wat is er mis met een gesmeerde bruine boterham en een yoghurtje? In Spanje ligt dat anders. Hier is het voor iedereen, van stratenmaker tot bankdirecteur, volkomen normaal ´s middags in een bar een menu te verorberen. Een menu is dan een voorgerecht naar keuze, een hoofdgerecht, een drankje en koffie of een toetje. Ziehier het menu dat de parlementariërs kregen voorgeschoteld op 25 september 2012:

Carta-menu-restaurante-Congreso-Diputados_EDIIMA20121002_0359_13

Een saladebuffet, dan een stukje vis uit San Sebastián gevolgd door een toetje; op het eerste gezicht is het weinig bijzonders. Een soortgelijk menu eet ik een paar keer per week in een willekeurige bar en daar betaal ik dan een tientje voor. In de parlementscantine -met zelfbediening- betaal je 9€, dus de gewone marktprijs zonder subsidie. Waarom is er dan toch die twee miljoen voor de cateraar? In tegenstelling tot wat de critici beweren gaat het grootste deel van die subsidie niet naar de lunch van goedbetaalde politici maar naar die van het vaste personeel en de ambtenaren. Zij betalen slechts de halve prijs, de andere helft betaalt hun werkgever. Dat is niet veel anders dan wat gebeurt in een gewone bedrijfscantine.

Corruptie en vriendjespolitiek

Het nieuwe contract is hetzelfde als het aflopende contract dat was gesloten met het bedrijf van de corrupte Arturo Fernandez. Deze cateraar doet ook de hapjes in het regioparlement van Madrid en heeft deze contracten toegeschoven gekregen omdat Fernandez (toevallig ook vice-voorzitter van de Spaanse werkgeversorganisatie en nog een handvol andere handige netwerkclubjes) goed bevriend is met de Madrileense PP-bons Esperanza Aguirre. Dat andere bedrijven nu ineens de kans krijgen een openbare offerte te doen is iets positiefs, al durf ik er veel om te verwedden dat de uiteindelijke winnaar toch weer gewoon nauwe banden heeft met de Partido Popular.

aguirre en fernandez

PP-boegbeeld Esperanza Aguirre en corrupte cateraar Arturo Fernandez bekokstoven weer eens iets. “Heb je knoflook gegeten?”

Dus de catering wordt openbaar aanbesteed en op de menu´s van rijke politici zit geen subsidie; waarom vinden IU, en met hen heel links Spanje, het nieuwe cateringcontract van de Spaanse Tweede Kamer dan toch zo´n schande? Is het omdat een kopje koffie 85 cent kost in plaats van de 1,50€ in een bar? En waarom is IU nu ineens zo verontwaardigd terwijl de subsidies al jaren hetzelfde zijn? Misschien omdat het nieuwe contract juist de mogelijkheid biedt de prijzen omhoog te doen?

Prijslijst

Dan toch maar eens een kijkje op die beruchte lijst met maximumprijzen in de tender:

postres y refrescos precios

Een yoghurtje voor 95 cent, een salade van “natuurlijk fruit” (ik ben erg benieuwd naar hun andere fruitsoorten) voor maarliefst 3,10€. Ook de prijzen van drankjes staan vast: Mineraalwater voor 95 cent of frisdrank voor een Euro. Dat kan het probleem niet zijn. De kaart blijkt ook een enkel alcoholisch drankje te bevatten:

whiskies

Wat is er nou lekkerder dan even indrinken met een tequilaatje of een flesje cava voor het middagdebat?

ponches

Gin-tonic is helemaal in de mode en je ziet er die complexe materie net even helderder door. En die prijs: 3,45€!  Nog niet de helft van wat je er in een bar voor betaalt! Dan neem je er toch lekker twee!? Leve de subsidie!

brandies

Gelukkig biedt het parlement een ruime keuze aan rum-cola´s. Of gewoon een glaasje Rioja voor die ingewikkelde telefoongesprekken met Merkel en Hollande.

rum cola

Driekwart van het menu bestaat uit alcohol! En voor prijzen die veel lager zijn dan wat je er normaal voor betaalt! Dus Spanje is in crisis, 26% werkloosheid, dagelijks worden 115 gezinnen uit hun huis gezet omdat ze de hypotheek niet kunnen betalen, het land wordt overspoeld met corruptieschandalen tot op de hoogste politieke niveaus en het parlement zuipt zich vol met sterke drank op kosten van de burger!?

Alcohol en politiek

Alcohol en politici, dat zijn twee Spaanse handen op een buik, dus tijd voor een paar highlights. Hier zien we Gallardón, de huidige minister van justitie, toen hij nog burgemeester van Madrid was:

Wat vindt Premier Rajoy van de “chiringuitos”, de barretjes op het strand?

Voormalig premier Aznar vindt dat je best met alcohol op achter het stuur mag gaan zitten. De malloot krijgt er nog applaus voor ook:

Misschien moesten ze eens een blaastest houden bij de ingang van de plenaire zaal van het parlement.

En mis vooral deze niet. Ben ik nou ook al dronken of is dat Rajoy op verkiezingscampagne met de Smurfen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: