TV-commentator Pedro Delgado heeft Spaanse dopingdiscussie in houdgreep

De Spaanse publieke omroep verslaat de Tour de France dit jaar vanuit de studio in Madrid. Vorig jaar mocht vaste commentator Carlos de Andrés als enige naar Frankrijk terwijl Delgado zijn duo-commentaar vanuit Madrid deed. Dit jaar wordt, om nog meer kosten te besparen, helemaal niemand meer naar Frankrijk gestuurd. Twee babbelende mannen voor een televisiescherm in Madrid, lekker low budget. Daarom stond heel Spanje perplex toen een week voor de tourstart het volgende bericht naar buiten kwam:

delgado no va

“TV Española schrapt Perico Delgado als commentator van de Tour de France vanwege het geld” Op de foto zien we Delgado in betere tijden toen het budget zelfs nog ruimte liet voor een blauw busje.

Dus zelfs vanuit de studio was het commentaar van Delgado nog te duur! Het gerucht ging dat RTVE Delgado niet wilde betalen en dat Delgado daarom zelf maar aan een sponsor moest zien te komen. En gelukkig, tijdens de eerste etappe stuurde een bezorgde wielerfan mij de volgende foto:

IMG-20130630-WA0001

Elke dag, voor de uitzending begint, kleeft Delgado zijn persoonlijke sponsor zo recht mogelijk op zijn shirt. Tijdens de uitzending laat hij zo nu en dan per ongeluk het woord “Carrefour” vallen waarna medecommentator Carlos de Andrés snel roept “Sorli Discau, Consum, Eroski, El Corte Inglés” om alle schijn van reclame weg te nemen. Mij herinnert het vooral aan knuffelbare Belgische ex-voetballers.

pfaff compilatie 3

Jean-Marie heeft voor elke dag een andere sponsor, behalve voor zondag want dan rust God uit.

Eigenlijk is het helemaal niet zo´n gek idee om televisiepresentatoren te sponsoren. Ik begrijp dat het salaris van “sterpresentatoren” één van de grote kostenposten is van de Nederlandse publieke omroep. Laat die lui lekker een persoonlijke sponsor zoeken! Feit is dat met de gesponsorde Delgado de Spaanse televisie een geliefde en kundige commentator heeft weten te behouden. Eén die bovendien met zijn connecties elke dag voor een interessante gastcommentator kan zorgen. Een tijdrit wordt immers een stuk interessanter als hij begeleid wordt door het brommende commentaar van Miguel Indurain: “Als de weg nat is moet je een beetje lucht uit je band laten lopen.”

Verder toont @pedrodelgadoweb zich een man van zijn tijd wanneer hij her en der onschuldige vragen van luisteraars van de sociale media plukt #TourTVE en die live in de uitzending beantwoordt met als prijs een heus wielershirt voor de “leukste vraag”. Zo krijg je die wandeletappes wel vol!

Waarom ben ik dan toch niet blij met Delgado als commentator? Ondanks zijn dopingverleden is Perico in Spanje onomstreden. In 1988 werd hij uitgeroepen tot tourwinnaar terwijl hij positief was getest. Een mooie reconstructie van televisieprogramma Andere Tijden Sport legt uit hoe vanuit Spanje een delegatie van hoge omes naar Parijs werd gestuurd om de Tourzege van Delgado veilig te stellen: Een Spanjaard geschorst!? Een land bestolen, zal je bedoelen! De Spaanse minister slaagde in zijn doel: Delgado werd niet gestraft, won de Tour en het was feest in Spanje. Delgado heeft zijn dopinggebruik nog steeds niet toegegeven.

delgado kon het niet geloven

delgado eerlijk gereden

Zolang Delgado geen open kaart speelt over zijn eigen dopingverleden, kan hij het (mogelijke) dopinggebruik van andere wielrenners niet geloofwaardig bespreken. Het gevolg is dat het woord doping in de hele ronde nog niet gevallen is. Ongelofelijk als je bedenkt dat het in andere landen thema nummer 1 is. De discussie over doping kenmerkt zich dan vooral door zwart-wit denken (Een sporter gebruikt wel of geen doping. Nooit: een beetje of soms) en door selectief shoppen van argumenten, maar toch, wanneer we in de toekomst willen genieten van een schonere wielersport is het belangrijk dat dopinggebruik uit heden en verleden wordt besproken.

In zijn column op nusport.nl beschrijft Thijs Zonneveld de twijfels die in Nederland momenteel heersen rond het wielrennen:

column thijs zonneveld

Hoe anders is de Tour in Spanje!  Ploegen rijden ineens onder hun oude niveau (Euskaltel), renners rijden de ene dag geen deuk in een pakje boter en rijden de volgende dag lachend voorop (Purito Rodríguez), anderen die vroeger moeiteloos een grote ronde doorkwamen lijken drie weken nu wel erg lang te vinden (Contador). Dit roept vragen op maar onze commentatoren Perico en Carlos wringen zich in bochten om toch vooral het thema doping niet aan te snijden. Het commentaar duikt daarom niet dieper dan “Wat rijden onze jongens weer hard!”

Jammer, niet alleen voor meer dopingbewustzijn in Spanje maar ook omdat de Spaanse wielrengeschiedenis vol staat van de interessante (doping-)sprookjes.

VUELTA A ESPANA - STAGE 21

Na de hele zomer depressief op een zolderkamertje te hebben gezeten en zonder te trainen -hij ging immers toch stoppen met wielrennen- won Juanjo Cobo de Vuelta a España 2011. Pannekoeken als Bradley Wiggins, Chris Froome en Bauke Mollema maakten geen schijn van kans. Niets is onmogelijk in het land van Don Quijote.

En waarom gaat het bij doping altijd maar over wielrennen? Een geweldenaar rijdt een minuutje sneller de Ventoux op en is verdacht maar bij “onmenselijke” prestaties in andere sporten houden we liever de oogkleppen op. Johan-Olav Koss? Yvonne van Gennip? Usain Bolt? Frits Bom?

Aan de andere kant is het ook wel lekker om gewoon te genieten van een ongecompliceerde Tour zonder verdachtmakingen. Eigenlijk moet ik ophouden achter elke tempoversnelling direct een spuit of een bloedtransfusie te zien. Net als heel Spanje verdien ik het om te genieten van Perico die in zijn gele Carrefour-truitje grapjes maakt met de ploegleider van Movistar en “Oh wat een verrassing die Colombiaan Quintana”. Jaja, hoe lang gaat het duren voordat die, in gezelschap van Oscar Sevilla volkomen vergeten na een schorsing van een paar jaar voor een bananenploegje rondjes door Colombia rijdt!?

Ai, nu doe ik het weer…

armstrong platano

“What do you mean, bananas aren´t doping!?”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: