Zelfs de minister van onderwijs kan niet rekenen in Spanje

pisa groot

Het PISA rapport sloeg in als een bom.

Op 3 december zijn de cijfers bekend gemaakt van het PISA (Programme for International Student Assessment)- rapport dat de kennis onderzoekt van 15-jarigen op gebied van wiskunde, leesvaardigheid en wetenschap in de OESO landen (zeg maar de meest welvarende landen ter wereld plus Spanje) aangevuld met 35 andere landen. Het rapport laat zien dat Spanje de afgelopen 10 jaar geen stap vooruit is gegaan ondanks grote investeringen. In alle drie categorieën vinden we Spanje terug onder het gemiddelde van de OESO. pisa screenshot Dit rapport verscheen korte tijd nadat minister Jose Ignacio Wert een nieuwe onderwijswet (de LOMCE, ook bekend als de “Ley Wert” en de 7e onderwijswet in 35 jaar) door het parlement had geloodsd met enkel de steun van zijn eigen Partido Popular (PP). Omdat de PP een absolute meerderheid heeft, is de wet ongewijzigd door het parlement gegaan ondanks tegenstand van alle andere partijen. Waarom zou je ook luisteren naar de mening van een ander als je zelf in je eentje kan beslissen?

De wet wordt vooral gezien als een aanval op de macht van de Spaanse regios die onder de nieuwe regels een stuk minder te zeggen zullen hebben over het onderwijs dat aan hun leerlingen wordt gegeven. Minister Wert hoopt vooral punten te scoren doordat hij hierdoor het catalaanstalige onderwijs in Catalonië lekker kan frustreren. Verder bezuinigt hij met de botte bijl waardoor het gat tussen openbare en privéscholen steeds groter wordt. Een wet kortom die niet in het belang lijkt te zijn van alle Spanjaarden maar vooral in dat van een rijke elite. De elite die het voor het zeggen heeft in de Partido Popular.

Het volgende filmpje van de socialistische partij (PSOE) geeft het treffend weer:

Een scholier van een jaar of tien, in pak, loopt aan de hand van zijn kinderjuffrouw over straat.
Kind: “Carmen, heb jij kinderen?”
Kinderjuffrouw: “Ja, ik heb zelfs een dochter van jouw leeftijd.”
Kind: “Wat handig, dan kan zij als we groot zijn de kinderjuffrouw van mijn kinderen worden.”
Vervolgens zet dezelfde Carmen, niet langer gekleed als kinderjuffrouw haar eigen dochter op school af. Terwijl haar dochtertje in school verdwijnt zegt een stem in Carmen´s hoofd:
“Doe je best, kind, doe je best!”

Naar aanleiding van de wet werd een bij voorbaat kansloze motie van wantrouwen tegen Wert  -volgens enquetes de minst geliefde minister, en dat wil wat zeggen in het Spanje van corruptie en crisis- in stemming gebracht. Met de steun van de hele Partido Popular maakte die motie natuurlijk geen enkele kans.

saenz de santamaria vota contra wert

“Oh, kut…” Vice-Premier Soraya Sáenz de Santamaria van de Partido Popular beseft dat ze per ongeluk vóór de motie van wantrouwen heeft gestemd.

Het is de bedoeling dat de veranderingen in 2014 gefaseerd worden ingevoerd (eerst de laagste klassen en op een termijn van drie schooljaren doorgevoerd naar de hogere) maar of dat gaat gebeuren is nog maar de vraag. De hervormingen kosten veel geld, geld dat de Spaanse regios moeten ophoesten, maar die hebben daar helemaal geen geld voor. Wert wil de wet niet een jaar later, in 2015, laten ingaan want dat zou betekenen dat zijn maatregelen door een nieuwe regering eenvoudig kunnen worden teruggedraaid. Eind 2015 staan parlementsverkiezingen gepland. Wanneer een andere partij dan de Partido Popular aan de macht komt of wanneer de partij de macht moet delen, ligt het voor de hand dat de Ley Wert één van de eerste zaken zal zijn die sneuvelt. Iedereen is immers tegen. Een filmpje toont de wet als een Walking Wert: een zombie waar het net als in de serie Walking Dead slecht mee afloopt.

De minister besloot daarom, een dag na de publicatie van het PISA rapport dat de slechte score van het Spaanse onderwijs een perfecte gelegenheid was om zijn eigen wet nog eens aan te prijzen: “Wanneer we in 2016 de resultaten vieren van PISA 2015, dan doen we dat vanuit een perspectief die meer reden tot glimlachen geeft dan de presentatie van vandaag toestond” Oftewel: we zullen betere cijfers vieren door mijn nieuwe onderwijswet.

Wert no tira la toalla

Waarschijnlijk was de minister in zijn zoektocht naar een lekkere oneliner even vergeten op zijn door de staat betaalde iPhone uit te rekenen dat tussen de tests van 2015 en de invoering van de wet in 2014 maar één jaar zit. Dus één jaar nadat de wet in de lagere klassen wordt ingevoerd zullen de 15-jarige Spaanse scholieren ineens stukken beter rekenen volgens Wert. De redenering van Wert is werkelijk zò dom dat zelfs de rechtse, stemmingmakende media hem moeilijk links kunnen laten liggen.

Laat de minister eerst zelf maar eens simpele rekensommetjes leren doen, de enige rekensommetjes waar ze bij de Partido Popular in uitblinken zijn die met zwart geld. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: